We love dogs and dogs love us

Welcome!!! Ako ste obožavatelj pasa registrirajte se i komentirajte.
 
Početna stranicaCalendarFAQPretraľnikČlanstvoKorisničke grupeRegistracijaLogin

Share | 
 

 - Pravilna prehrana ( općenito ) -

Go down 
Autor/icaPoruka
nik3_th3_b3st
Admin
avatar


PostajNaslov: - Pravilna prehrana ( općenito ) -   uto oľu 17, 2009 1:26 pm

Uravnotežena prehrana


Baš kao i njihovim vlasnicima, i psima treba uravnotežena prehrana koja sadrži prave količine bjelančevina, masti, ugljikohidrata, trinaest različitih vitamina i dvadeset različitih minerala kako bi ostali u najboljoj formi. Ove hranjive tvari moraju se davati ne samo u pravim količinama nego i u pravim odnosima kako bi hrana bila potpuna i uravnotežena.

Ishrana samo mesom mišića nije prikladna za sve pse. Preci naših ljubimaca ne bi pojeli samo mišiće već cijelo tijelo svog plijena: kosti, unutrašnje organe, sadržaj crijeva, kožu i dlaku. Tako bi osigurali dovoljno hranjivih tvari koje inače ne bi dobili da su jeli samo meso mišića.

Hrana za pse pripremljena kod kuće


Priprema li se hrana kod kuće mora se dobro poznavati posebne prehrambene potrebe životinje. To uključuje i hranjive vrijednosti različitih sastojaka, njihovo međusobno djelovanje, načine pripreme i pohranjivanja odnosno svega onoga što može utjecati na pojedine hranjive tvari.

Zapamtite da je nemoguće hraniti psa samo hranom pripremljenom kod kuće bez velikog napora, znanja i utroška vremena.

Neki vlasnici vole pripremiti bar neke obroke za svog psa. U tom slučaju, nova jela uvodite postupno kako bi se prehrambeni sustav psa mogao priviknuti na njih. Meso, jaja, sir i kruh samo su neke stvari koje se obično daju psima. Ako oni čine glavninu pseće prehrane, posebno im morate dati dodatne potrebne minerale i vitamine.

Gotova hrana

Gotova hrana za ljubimce uglednih proizvođača zajamčeno je kvalitetna, sigurna i prikladna. Postoji mnoštvo različitih okusa i oblika te hrane, a sve su vrlo praktične za vlasnike.

Gotova hrana za ljubimce može biti potpuna ili se koristiti kao dodatak. Potpuna hrana je uravnotežena i može biti jedini način prehrane, a dodatna hrana daje se u kombinaciji s ostalim, posebnim hranama kao što su konzervirano meso ili suhi briketi. Na pakiranju hrane piše radi li se o potpunoj ili dodatnoj hrani.

Gotova hrana za ljubimce obično dolazi u dva oblika; kao suha ili mokra hrana.

Iz suhe hrane odstranjena je skoro sva tekućina i ona je praktična i jeftina. Možete je davati ljubimcu suhu ili joj dodati vode prije hranjenja.

Sastojci u vlažnoj hrani, na primjer u konzervi, imaju zadržanu tekućinu.

Koju god hranu odabrali za svog psa pobrinite se da uvijek ima dostupno dovoljno vode. Pripazite na količinu vode koju uzima. Ako je pas stalno žedan možda mu nije dobro i treba pomoć veterinara. Dajte mu njegove vlastite čiste posude za hranu i vodu, a uvijek ih operite nakon upotrebe te ih ne mješajte sa svojim posuđem. Nikad ne dajite psu da jede iz jednog od vaših tanjura.

Kosti i mlijeko


Kosti mogu psima biti koristan izvor kalcija, ali kako mu se daje uravnotežena prehrana znači da već dobija dovoljno kalcija. Ipak, psi uživaju u kosti jer su one ukusne, jačaju vilicu, održavaju zube čistima i mogu se satima zabavljati s njom. Držite na umu da štencima dajete samo velike kosti koje se ne mogu raskoliti i tako uzrokovati ozbiljne unutarnje povrede. Psu nikad ne dajite pileće, zečje i riblje kosti, a ni one napuknute ili prelomljene. Iako je dobro kuhati kosti pet do deset minuta, zapamtite da predugo kuhane kosti postaju krhke i zbog toga neprikladne za pse, zato nikad ne dajite svom psu kost preostalu od vašeg nedjeljnjog ručka. Najbolje kosti su one posebno proizvedene koje održavaju zube i desni zdravima.

Iako je mladim psima mlijeko koristan izvor hranjivih tvari, ono nije neophodan dio njihove prehrane nakon što prestanu sisati. Većina štenaca i pasa ne mogu potpuno probaviti laktozu koja se nalazi u mlijeku i to im može uzrokovati probleme s probavom. Ako niste sigurni podnosi li vaše štene mlijeko prije nego mu ga prvi puta ponudite razrijedite ga s vodom u omjeru 1:1

Štenad

Prije nego prestanu sisati štenad dobiva većinu hranjivih tvari (tj. zadovoljava svoje potrebe) iz majčinog mlijeka. Kad dođe vrijeme da se štene preseli u novi dom on bi već trebao prestati sisati i početi jesti čvrstu hranu. Od tada potpuo ovisi o novom vlasniku koji mu mora dati uravnoteženu hranu koja će zadovoljiti njegove prehrambene potrebe.

Uravnotežena hrana ključna je za zdrav rast i razvoj šteneta kako bi imao aktivan, dug i zdrav život. Štenadi trebaju iste osnovne hranjive tvari kao i odraslim psima, ali zbog svog brzog rasta trebaju ima drukčije količine u odnosu na njihovu veličinu. Baš kao i ljudske bebe i štenad ima male želuce stoga ih treba često hraniti malim količinama.

Sva štenad vrlo brzo rasteu u početku, i u pravilu dosežu polovinu svoje zrele težine do četvrtog ili petog mjeseca. Ipak, postoje velike razlike u težini između različitih pasmina i psi dosežu zrelost u različitoj dobi. Na primjer, većim pasminama treba duže da dosegnu zrelost nego mlađima – male i patuljaste pasmine mogu doseći svoju zrelu težinu sa šest do devet mjeseci, dok će veće pasmine još rasti u tom dobu. Štenad newfoundlandera ili danske doge neće dostići svoju punu veličinu sve do 18. mjeseca starosti.

Štenadi velikih i divovskih pasmina posebno naginju problemima s razvojem koštanog sustava. Ponekad se takve pse u ovoj fazi previše hrani kako bi se ubrzao njihov rast, ali to nije preporučljivo.

Štenetu treba dva do četiri puta više energije nego odraslim psima iste veličine – rast troši mnogo energije! Mora dobivati više bjelančevina od odraslih, a one moraju sadržavati sve prave sastojke bjelančevina (amino kiseline) za rast te mu trebaju prave količine minerala za zdrave kosti i zube. Štenad zato moraju jesti velike količine hrane u odnosu na svoju veličinu, ali njihovi želuci su još mali. Kako bi se to nadoknadilo, štenadi treba davati više manjih obroka preko dana.

Velika je pomoć ako je hrana pripremljena tako da zadovolji ove kriterije. Hrana mora biti koncentrirana kako bi se osigurao dovoljan unos hranjivih tvari prije nego se želudac napuni. Također mora biti lako probavljiva kako bi se najbolje iskoristile hranjive tvari. Uz to, prehrana mora biti uravnotežena kako bi pružila prave količine hranjivih tvari koje moraju zadovoljiti posebne potrebe šteneta. Nadalje, ona naravno mora biti i ukusna štenetu.

Razvijanje prihvatljive, uravnotežene prehrane za rast nije lak zadatak. Srećom, prehrana vašeg šteneta ne mora biti tako komplicirana kako zvuči. Hrana koja je formulirana posebno za rast odgovor je na sva pitanja vezana za uzgoj zdravog šteneta, a također je koncentrirana i uravnotežena kako bi štenad u njoj uživaoi i uz njenu pomoć napredovalo.

Normalnom, zdravom štenetu ne trebaju dodaci prehrani bez obzira na vrstu, nego, zapravo, to može biti i štetno. Ako odlučite koristiti takve dodatke, posavjetujte se s veterinarom i utvrdite hoće li to naškoditi vašem štenetu.

Kad kupujete štene porazgovarajte s uzgajivačem o njegovoj prehrani i zatražite zapise o prehrani. Oni će vam dati uvid u vrstu hrane, količini i vremenu hranjenja na koje je vaše štene naviknuto. Ne žurite s mijenjanjem njegove prehrane jer je preseljenje već dovoljno stresno za njega i kontinuitet u načinu hranjenja jako je važan.

Po dolasku u novi dom štene će možda patiti od problema s probavom i proljevom. Tome je uzrok stres zbog odvajanja od majke i dolaska u novu okolinu. Ako proljev traje duže od 24 sata ili postaje ozbiljniji posavjetujte se s veterinarom. Također, ako želite promjeniti njegovu prehranu, čekajte dok se štene potpuno ne smjesti i snađe, i onda mu je tek mjenjajte, ali postupno tijekom tri do četiri dana.

Prehrambene navike vašeg šteneta ovise uvelike o njegovoj dobi, pasmini i individualnim karakteristikama. Ipak, do otprilike četvrtog mjeseca starosti sva štenad treba četiri obroka dnevno. Nakon toga, dajite štenetu tri obroka dnevno dok ne napuni šest mjeseci, nakon čega mu možete podijeliti hranu na dva obroka dnevno. Patuljaste pasmine brže sazrijevaju nego velike pasmine i već od osmog mjeseca starosti može im se davati hrana za odrasle. Velike pasmine još rastu u toj dobi i treba ih duže hraniti hranom za štenad.

Stanje vašeg šteneta najbolje će vam pokazati hranite li ga pravim količinama. Bilježite li redovito njegovu težinu moći ćete provjeriti raste li normalno. Također možete napraviti i prilagodbe u prehrani ako je on premršavo ili pretilo.

U pravilu, štene treba pustiti da jede 15 do 20 minuta, a nakon toga bacite preostalu hranu.

Pobrinite se da vaš psić ima vlastitu zdjelicu za hranu i vodu, koje uvijek moraju biti čiste i odvojene od suđa obitelji. Treba uvijek biti dovoljno svježe vode. Ako primjetite da je vaše štene stalno i pretjerano žedno posavjetujte se s veterinarom jer to može biti pokazatelj nekih zdravstvenih problema.

Psi koji još rastu

Dok vaše štene sazrijeva hrana formulirana posebno za rast mora činiti glavni dio njegove prehrane. Trebaju mu koncentrirane hranjive tvari koje će mu pomoći da završi svoj razvoj i učvrsti svoje mišiće i kosti, te razvije zdrava tkiva. Kako se približava veličini i težini odraslog psa možete mu postupno uvoditi i hranu za odrasle pse.

Vaš bi se pas trebao naviknuti na hranu za odrasle do završetka svog rasta, što može biti između šest mjeseci do dvije godine starosti, zavisno o pasmini. Promjena treba biti postupna i po mogućnosti trajati cijeli tjedan.

Većina vlasnika pasa s pravom je zabrinuta daje li svojim ljubimcima pravu hranu. Vlasnici štenadi posebno su svjesni složenih prehrambenih zahtjeva njihovih pasa, i kako oni rastu vlasnici će možda biti u napasti da im daju hrane koliko god oni mogu pojesti. Ipak, većina pasa sklona je prejedanju, a to može imati štetne posljedice za štene. Kako bi to izbjegli u pravilu se preporuča da slijedite upute na pakiranjima hrane koju kupujete svom psu.

Prejedaju li se stariji psi vjerojatno će postati pretili. Dodatna hrana pretvara se u mast i pohranjuje u tijelu. Dok je pas još mlad i raste njegovo tijelo će proizvesti dodatne masne stanice koje će pohraniti višak masti, a jednom kad nastanu te stanice ostaju za cijeli život. Zbog toga će štene biti sklonije pretilosti kao odrasli pas.

Kod velikih i divovskih pasmina, prevelike količine hrane koje se daju štencadi mogu uzrokovati deformacije koštanog sustava.


Zbog toga je važno pratiti težinu psa i njegovo opće stanje kako biste bili sigurni da ga hranite dovoljnim količinama. Redovito bilježite njegovu težinu i u tablicu rasta kako biste mogli provjeriti da je njegov razvoj normalan za njegovu pasminu. Ako ima malo više masnih naslaga na rebrima možda se previše nadebljao. Posavjetujte se s veterinarom imate li bilo kakvih pitanja u vezi razvoja vašeg psa.

Odrasli psi

Kao i sve životinje i psi jedu kako bi zadovoljili svoje potrebe za energijom. Prehrana koja sadrži prave količine energije mora sadržavati i sve ostale neophodne hranjive tvari u pravim količinama i omjerima. Psi energiju dobijaju iz masti, bjelančevina i ugljikohidrata. Doista, ugljikohidrati se iskorištavaju, ali nisu neophodni dio pseće prehrane.

Uravnoteženi unos energije važan je kako bi pas ostao zdrav u svim fazama svog života. Premali unos energije može dovesti do gubitka težine, letargije i lošeg općeg stanja, preveliki unos energije može dovesti do pretilosti i svih daljih komplikacija uzrokovanih njome kao što su deformacije kod štenadi velikih i divovskih pasmina.

Energetske potrebe vašeg psa ovisit će o tome koliko je on aktivan: je li on radni pas, drži li se u kući ili van nje, da li je bolestan, star ili još uvijek raste. Skotne kuje i one koje doje također imaju povećanu potrebu za energijom. Ako je vaš pas manje aktivan ili stari možda ćete mu morati smanjiti količinu hrane kako se ne bi udebljao.

Koristite li gotovu hranu za pse upute na pakiranju reći će vam kolikim količinama trebate hraniti svog psa. Držite na umu da su ove preporuke samo smjernice i da količine hrane morate prilagoditi prema individualnim potrebama vašeg psa. Ako je vrlo aktivan možda će mu trebati više od preporučenih količina, ali ako se vrlo malo kreće onda će mu vjerojatno trebati manje hrane. Ne zaboravite ni drugu hranu koju dobija: kalorije u psećim kolačićima, poslasticama i raznim zalogajčićima također se računaju!

Najjednostavniji način kontrole prehrambenih navika vašeg psa i njegovog općeg zdravlja jest ono što možete vidjeti i opipati. Ako je pas veseo i sjajnih očiju i nije ni premršav ni predebeo vjerojatno je dobrog zdravlja i hrana mu čini dobro. Ipak, učini li vam se da se pas deblja možda ga previše hranite. U tom slučaju pokušajte postići ravnotežu tako što ćete smanjiti ukupnu količinu hrane koju mu dajete ili smanjiti količinu psećih kolačića ako ga hranite mesom i kolačićima.

Većini pasa starijih od devet mjeseci može se davati samo jedan obrok dnevno. Ipak, količinu hrane možete podijeliti i na dva ili više obroka ako je tako vama praktičnije ili bolje odgovara potrebama vašeg psa. Zapamtite, mali psi imaju i mali želudac i vjerojatno će im biti bolje ako ih hranite dvaput dnevno.

Isto tako psi koji još rastu i radni psi, skotne kuje i one koje doje, te bolesni ili rekovalescentni psi obično trebaju više od jednog obroka dnevno. Sami procjenite uzima li vaš pas prave količine hrane u pravo vrijeme.


Stariji psi

Kako vaš pas stari on će postupno postajati manje aktivan i morat ćete pripaziti na njegovu težinu i po potrebi smanjiti količinu hrane koju mu dajete kako bi njegova težina ostala optimalna. Ovo je posebno važno kod starijih pasa jer će debelo tijelo više opterećavati srce i pluća, ali također i mišiće i zglobove.

Debeli psi imaju kraći očekivani životni vijek. Ako je vaš pas predebeo veterinar mu može prepisati posebnu redukcijsku dijetu.

Stariji psi lakše pobolijevaju od određenih bolesti. Zbog toga bi im možda bila dobra promjena prehrane. Na primjer, razina fosfora i bjelančevina može biti čimbenik u razvoju bolesti bubrega, a razina soli u zatajenju rada srca. Veterinar vam može preporučiti prikladnu dijetu za takvog psa.

Vaš pas uvijek mora imati dovoljno vode. Pripazite na količinu vode koju pije i odmah potražite pomoć veterinara ako naglo počne previše piti jer to može značiti početak raznih poremećaja kao što su bolest bubrega ili dijabetes.

Neki stariji psi mogu patiti od artritisa u vratu i teško im se sagnuti da bi jeli. U tom slučaju podignite im zdjelicu s hranom ili je stavite na stepenicu.


skinuto sa: www.pedigree.com
[Vrh] Go down
Korisnički profil
 
- Pravilna prehrana ( općenito ) -
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» O kašnjenju vlakova (općenito)

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
We love dogs and dogs love us :: O psima :: Prehrana psa-
Forum(o)Bir: