We love dogs and dogs love us

Welcome!!! Ako ste obožavatelj pasa registrirajte se i komentirajte.
 
Početna stranicaCalendarFAQPretraľnikČlanstvoKorisničke grupeRegistracijaLogin

Share | 
 

 napuljski mastif

Go down 
Autor/icaPoruka
doby_rott
Chihuahua
Chihuahua
avatar


PostajNaslov: napuljski mastif   sub svi 09, 2009 3:50 am

NAPULJSKI MASTIF [FCI No. 197]
Originalni naziv pasmine: MASTINO NAPOLETANO
Zemlja porijekla: ITALIJA
Sekcija: 2OPČE ODLIKE:
Mastino napolitano je odličan čuvar i službeni pas. On je izuzetno snažan, jakih kostiju, pun snage i uprkos tome istovremeno veličanstvenog izgleda, robustan i hrabar. Njegov izraz je inteligentan, uravnotežene naravi, poslušan i nije agresivan, kao čuvar ljudi i stvari nenadmašan. Građa tijela pokazuje, uopčte, teškog, vrlo širokog, robustnog psa čija je dužina tijela veća od visine grebena. On je harmoničan u odnosu na format (veličina, masa, jačina kostiju) i relativno harmoničan u odnosu na profil. Koža nije pričvršćena uz tijelo već je slobodna. Pomična koža prekriva čelo, tijelo, posebno glavu gdje duboki nabori na vratu čine podgušnjak.

GLAVA:
Brahicefalna (kratka glava), masivna, kratka,između jagodičnih kostiju široka lubanja. Dužina glave je 3/10 visine grebena. Dužina njuške treba da je 1/3 dužine glave. Pri tome mastino od 70 cm visine grebena ima dužinu lubanje od 14 cm i njuške 7 cm, što je ukupno 21 cm. Širina lubanje između jagodičnih kostiju iznosi više od ukupne dužine glave ili je gotovo ista (duga koliko i široka).

Indeks lubanje je 66. Linije lubanje i nosnika su paralelne. Koža bogata naborima tipična je prije svega na dijelu od spoljašnjeg očnog ugla prema uglu usana.

NOSNA PEČURKA:
Produžava se u liniji nosnika. Gledano iz profila ne treba da strši ispred usana. Treba da je velika, vlažna i hladna. Nozdrve su velike i otvorene. Boja treba da odgovara boji dlake: crna kod crnih pasa, tamna kod svih ostalih boja i braon kod braon dlake.

NOSNIK:
Ravan,njegova širina, mjereno u sredini, treba da je oko 20% dužine glave i oko 50% dužine njuške.

USNE:
Usne su debele, mesnate, viseće i teške.Od naprijed gledano svojim rubom gornje usne na mjestu spajanja prave oblik ,y". One su viseće tako da njuška, gledano od naprijed, djeluje mnogo šire. Osim toga one doprinose paralelnu prostranog izgleda njuške i ravnom prednjem dijelu, dakle kvadratična njuška. Donja postrana profilna linija njuške, koju čine usne, nema najnižu točku na usnama već u uglu usana u kome je jasno izražena sluzokoža, što znači da sluzokoža treba da bude vidljiva na mjestu spajanja gornje i donje usne (žvale).

U profilu donja linija vilice čini zatvoreni polukrug. Dužina donje vilice odgovara dužini nosnika. Dužina vilica treba da je tolika da ugao usana leži na vertikali sa spoljašnjim očnim uglom.

VILICE:
Snažne i dobro razvijene sa perfektnim redom zuba pri čemu unutrašnja strana gornjih sjekutića naleže na spoljašnju stranu donjih (škarasto zubalo), ili gornji sjekutići vrhom naležu na donje sjekutiće (klještasto zubalo). Strane, prije svega snažne donje vilice, imaju tendenciju, pogotovo u zadnjim partijama, prema luku (zavijen dio). U prednjim dijelovima donja vilica veoma dobro razvijena i nikako "nestajuća". Bijeli zubi, pravilno raspoređeni, potpuni u razvoju i broju.

STOP:
Treba da je pod uglom od 90 stepeni, a ugao između vrha nosa i čela je 120-130 stepeni.

LUBANJA:
Dužina je 2/3 ukupne dužine glave prema čemu je širina luobanje u jagodičnim kostima, približno jednaka dužini lubanje. Jagodične kosti su naglašene i postavljene su daleko "ispred" tako da muskulatura vilice i slijepoočnice imaju dobro uporište. Gledano od naprijed lubanja je okrugla, a takva slika je i iz profila uzimajući površinu između korjena ušiju, koja treba da je ravna. Potiljna kost je naglašena.

UŠI:
U odnosu na lubanju uši su male, trouglaste, daleko jedno od drugog usađeno, ako su nekupirane prednjim rubom naležu na obraze, svojom dužinom ne premašuju liniju gdje se vrat spaja sa glavom. U korjenu uši su blago podignute. Ako su uši kupirane i to gotovo potpuno, čine jednakostranični trougao.

OČI:
Kapci treba da naležu dobro na očnu jabučicu. Prilično daleko jedno od drugog, tendencija prema okruglom obliku, a zbog obilne kože na glavi nisu potpuno otvorene i zbog toga djeluju ovalno. Očna jabučica je postavljena duboko. Boja očiju odgovara boji dlake: crna, siva ili braon.

VRAT:
Kratak, silan, vrlo mišićav. Dužina, mjereno od potiljka do grebena je 3/10 visine grebena, a obijum, mjeren na sredini vrata, oko 8/10 visine grebena. Gornja linija je u prednjoj trećini lako zaobljena. Donja linija pokazuje puno slobodne kože koja čini podgušnjak koji ni u kom slučaju ne smije biti prejak i uvijek mora biti između lijeve i desne strane - počinje na obje strane donje vilice i pruža se do, oko, polovine vrata.

TIJELO:
Dužina tijela je 10% veća od visine grebena,a mjereno od ramenog zgloba ili vrha grudne kosti do sjedne kvrge.

GRUDI:
Široke, velike zapremine, sa snažno razvijenom muskulaturom. Njihova širina, koja odgovara grudnom košu, treba da je na donjoj graničnoj liniji (između uporišnih točaka podlaktica) 40-45% visine grebena. Vrh grudne kosti treba da je na istoj visini sa ramenim zglobom.

GRUDNI KOŠ:
Velike zapremine, spušten do laktova ili nešto ispod. Njegov prečnik se lagano smanjuje do grudne kosti, ali ipak ne pravi zakrivljeni grudni koš. Rebra duga, dobro zasvođena, usko postavljena i imaju širok međusobni razmak. Zadnja rebra (lažna) su duga, kosa i dobro otvorena. Obijum grudnog koša treba da premašuje visinu grebena za 1/4. Mjereno prije zakrivljenja obijuma je za 10 cm manji. Dubina grudnog koša je 50-55% visine grebena, a prečnik 32%. Torakalni indeks ne treba da je preko 8, obično je nešto manji. Donja linija grudnog koša u profilu pokazuje razvučeni polukrug koji se pruža do stomaka i tu se sasvim lako penje i dalje ide ravno.

LEĐA:
Gledano sa strane pokazuju ravnu liniju koja je samo grebenom prekinuta. Leđa su široka. Dužina je 32% visine grebena.

SLABINE:
Dobar prijelaz od leđa prema slabinskom dijelu.Posmatrano sa strane blago konveksna. Dobro razvijena muskulatura svom širinom. Dužina je 1/5 visine grebena, a širina odgovara dužini i iznosi 14,5-16 cm.

STOMAK:
Donja linija je gotovo horizontalna kao produžetak grudnog koša. Stomak je veliki, koljeni nabor mali.

SAPI:
Nastavljaju blago konveksnu liniju slabina. Treba da su široke, jake i mišićave. Poprečni prečnik između kukova je 1,5/10 visine grebena. Treba da su naglašene. Dužina je oko 3/10 visine grebena. Ugao sapi sa horizontalom je oko 30 stepeni.

SPOLNI ORGANI:
Oba testisa razvijena i spuštena u skrotum.

REP:
Veza repa sa sapima je široka. Rep je u korjenu debeo, snažan, do vrha se blago sužava. Kada je pas u mirovanju prve dvije trećine su viseće, a zadnja trećina blago na gore povijena.Ne smije biti uspravan ili iznad leđa zavijeno nošen. Kada je pas u akciji rep je ravan ali nešto iznad leđa nošen. Dužina je do skočnog zgloba. Za oko 1/3 mora biti kupiran.

PLEĆKA:
Treba da je duga, lagano ukošena, obložena dugim, dobro razvijenim i jasno odvojenim mišićima. Dužina plećke je oko 3/10 visine grebena. Ugao sa horizontalom je 50-60 stepeni.

NADLAKTICA:
Nadlaktice su 2/3 svoje dužine priljubljene uz tijelo. Treba da su kao i plećke - obložene jakom, plastičnom muskulaturom. Ugao sa horizontalom je 55-60 stepeni, a dužina im je 30% visine grebena. Pružaju se gotovo paralelno sa središnjom linijom tijela.

PODLAKTICA:
Koso postavljena, veoma snažnih kostiju. Uzdužna brazda između lakta i žbice treba da je jasna. Visina podlaktice do lakta je 5,2/10 visine grebena, lakat je pokriven sa puno slobodne kože i paralelan je središnjoj liniji tijela. Ne treba da su jako priljubljeni uz tijelo, ali ne smiju ni ići van. Vrh lakta treba da se nalazi na vertikali spuštenoj sa zadnjeg dijela lopatice.

DOŠAPLJE:
Treba da je blago unazad postavljeno, od nazad promatrano, ali u nastavku ravno postavljene prednje noge.Promatrano sa strane postavljeno je blago koso pod uglom 70-75 stepeni. Dužina ne treba da je manja od 1/6 ukupne dužine podlaktice mjereno do lakta.

ŠAPE:
Okrugle, vrlo velike, dobro zatvorene i zaobljene. Jastučići suvi i oštri, dobro pigmentirani, jaki, zaobljeni nokti.

ZADNJE NOGE:

BUTINA:
Duga i široka, sa jakim plastičnim, jasno odvojenim mišićima. Zadnja linija ima tendenciju prema ravnom. Dužina ne treba da je manja od 1/3 visine grebena. Ugao je oko 60 stepeni i gradi sa kukom, od nazad prema naprijed, prav ugao. Vertikala na butinu treba da je paralelna sa gornjom površinom tijela.

POTKOLJENICA:
Jakih kostiju i mišićava. Dužina nešto manja od butine. Ugao, od naprijed prema nazad 50-55 stepeni. Koljeni ugao je 110-115 stepeni. Uzdužna linija između lisnjače i golenjače treba da je jasna.

SKOČNI ZGLOB:
Prostrana površina uvijek dovoljno široka. Iskošenošću potkoljenice ugao skočnog zgloba prema naprijed je otvoren. Rastojanje od skočnog zgloba do jastučića je 2,5/10 visine grebena. Prednji ugao, odnosno ugao potkoljenice i zadnjeg došaplja je 14o-145 stepeni.

DOŠPLJE:
Snažno i suho, gotovo cilindrično. Dužina je oko 1/4 visine grebena. Od nazad i sa strane treba da je gotovo vertikalno. Eventualni peti prst - jednostruki ili dupli - se amputiraju.

DLAKA:
Treba da je gusta i svuda jednako duga. Fina, kratka, a najviše 1,5 cm duga. Nikada ne smije biti ni nagovještaja duge dlake na tijelu, nogama ili repu. Dlaka treba da je svilenkasto blistava.

BOJA:
Poželjne su boje crna, siva, plavo siva, braon, crveno žuta i jelenje crvena. Sve boje mogu biti u tigrastoj formi. Male bijele oznake na grudima i vrhovima prstiju su dozvoljene.

KOŽA:
Veoma mnogo kože koja je slobodna na ćelnom dijelu, prije svega na glavi, gdje su duboki nabori i čine podgušnjak. Pigment treba da je taman, da odgovara boji dlake. Pigmentacija noktiju i donjih površina jastučića uvijek je tamnija.

VISINA:
Mužjaci 65-75 cm, ženke 60-68 cm.

MASA:
Mužjaci 50-70 cm, ženke 15% manje.

KRETANJE:
Tipična odlika pasmine je kretanje u koraku. Lagano i nespretno kao medjved. Korak je spor i veliki. Galop je rijedak.

NEDOSTACI U TIPU I GRAĐI

OPČI IZGLED:
Prelagana ukupna slika, slabe kosti, nedostatak harmonije.

GLAVA:
Linije glave koje nisu paralelne (teška greška).

NOZDRVE:
Padajuće ili uzdignute od linije nosnika. Nedostatak pigmentacije. Mali nosni otvori.

NOSNIK:
Previše dug ili kratak. Gornja linija padajuća ili se završava u špic.Linija nosnika koja nije ravna.

USNE:
Kratke ili duge vilice. Usne suviše ili nedovoljno razvijene. Ugao usana previše izražen, previše opušten, nije na odgovarajućem mjestu ili ga uopčte nema. U špic završavajuće vilice. Sastavno mjesto gornjih usana umjesto da pravi obrnuto "V" pravi obrnuto "U".

VILICE:
Nedovoljno snažne, preveliki predgriz, koji mjenja tipičan izraz lica. Podgriz zbog nedovoljne dužine lica (Diskvalifikacija), kosi zubi (ozbiljna greška), nepravilni i nepotpuni zubi, istrošene žvakaće površine zuba.

LUBANJA:
Mala, kratka, okrugla, uska u jagodičnim i sljepoočnim kostima, ravni nadočni lukovi, slaba žvakaća muskulatura, nedostajuća ili prenaglašena potiljačna kvrga, ravno čelo, slab ili nepostojeći stop, oko linije lubanje i njuške nisu paralelne.

OČI:
Male, naprijed isturene, mutne, svijetle u poređenju sa bojom dlake, predaleko jedno od drugog usađene, ektropijum, entropijum, preblizu postavljene oči, nedostatak pigmentacije irisa.

UŠI:
Preduge ili prekratke, preniske usađene, loše nošene ili loše kupirane.

VRAT:
Tanak, predug ili prekratak, prenisko usađen, ravan na stranama, nedostajući ili previše razvijen podgušnjak, nedostajuća zaobljenost gornje linije, loš prelaz prema frontu.

PLEĆKA:
Strma, teška, kratka, nedovoljno razvijeni mišići. Plećke koje stoje isuviše blizu jedna drugoj.

NADLAKTICA:
Previše koso ili prestrmo postavljena, kratka, nedovoljno razvijeni mišići, slabe kosti.

PODLAKTICA:
Kratka, porozna građa kostiju, nije vertikalna, iskrenut ili čvrsto priležući lakat, dubok pazuh, duboko ili visoko postavljen.

DOŠAPLJE:
Kratko ili dugo, slabo, strmo postavljeno, od naprijed gledano nije vertikalno.

ŠAPE:
Ovalne, ravne, prsti nisu zaobljeni, ukočeni prsti, nedostajući pigment na jastučićima i prstima. Jastučići mesnati sa finom kožom.

TIJELO:
Dužina odgovara visini (kvadrat, predugo).

GRUDI:
Uske, nedovoljno duboke, nedovoljna mišićavost. Vrh grudne kosti leži preduboko.

GRUDNI KOŠ:
Nedovoljne visine ili dubine, ravna rebra ili bačvaste grudi, jasna kljunasta forma, kraća grudna kost, nedovoljna lučnost rebara.

REBRA:
Nedovoljno zaobljena, međurebarni prostor nije širok, "vita"" rebra prekratka.

LEĐA:
Kratka, ulegnuta, šaranasta, "lom" leđne linije na 11. pršljenu, nenaglašen greben.

SLABINE:
Duge, ravne, uske.

STOMAK:
Opušten stomak, postrani dijelovi dugi.

SPOLNI ORGANI:
Nedovoljna razvijenost testisa. Monorhid ili kriptorhid.

SAPI:
Uske, nedovoljno duge, ravne, nedovoljno padajuće.

BUTINA:
Kratka, slabi mišići, uska, u koljenu odlazeća u van, prestrma ili preuglovana.

POTKOLJENICA:
Slabe kosti, uzdužna linija između golenjače i lisnjače nedovoljno izražena, prestrma ili preuglovana.

SKOČNI ZGLOB:
Daleko gore, nedovoljno širok, otvoren ili suviše zatvoren ugao.

DOŠAPLJE:
Dugo, slabo, peti prsti

REP:
Predug, prekratak, u korjenu tanak, zarolan iznad leđa ili nošen višlje od leđa, skraćen rep.

DLAKA:
Duga ili oštra.

BOJA:
Bijele oznake osim na grudima i vrhovima prstiju.

KOŽA:
Na tijelu suha, priljubljena, nedovoljno slobodne kože, bez nabora na glavi, bez podgušnjaka.

VELIČINA:
Prevelik ili premali.

NARAV:
Plašljivost, nesigurnost, pretjerana agresivnost je mana za diskvalifikaciju.

DISKVALIFICIRANE MANE

GLAVA:
Jasno odstupanje ili prevazilaženje dužinskih odnosa lubanja - njuška.

NOZDRVE:
Potpuni nedostatak pigmenta.

OČI:
Staklaste, obostrana neobojenost kože kapaka, zrikavost.

VILICE:
Izražen predgriz, podgriz.

VRAT:
Nedostatak podgušnjaka.

SPOLNI ORGANI:
Monorhid, kriptorhid.

REP:
Urođena bezrepost, "okrnjen rep" preko leđa zarolan.

BOJA:
Potpuno bijel, izražene bijele oznake.

VISINA:
Viši od 75 cm, više od 3 cm ispod donje mere.

BODOVNA SKALA:

Opči utisak i građa - 30
Lubanja i vilice - 20
Oči i uši - 10
Grudni koš - 15
Slabine i sapi - 10
Noge - 20
Rep - 10
Dlaka i boja - 15
Izraz i narav - 20

KVALIFIKACIJE

Odličan: ne ispod 140 bodova
Vrlo dobar: ne ispod 130 bodova
Dobar: ne ispod 110 bodova
Dovoljan: ne ispod 100 bodova
[Vrh] Go down
Korisnički profil
doby_rott
Chihuahua
Chihuahua
avatar


PostajNaslov: Re: napuljski mastif   sub svi 09, 2009 3:51 am

Nekupirani
Kupiranistenci


[Vrh] Go down
Korisnički profil
 
napuljski mastif
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
We love dogs and dogs love us :: Vrste pasa :: Grupa 2-
Forum(o)Bir: