We love dogs and dogs love us

Welcome!!! Ako ste obožavatelj pasa registrirajte se i komentirajte.
 
Početna stranicaCalendarFAQPretraľnikČlanstvoKorisničke grupeRegistracijaLogin

Share | 
 

 Sarplaninac

Go down 
Autor/icaPoruka
doby_rott
Chihuahua
Chihuahua
avatar


PostajNaslov: Sarplaninac   sub svi 09, 2009 4:06 am

Šarplaninac pripada grupi pastirskih pasa koji potiču od molosa. Današnji Šarplaninac je posljedica prirodne selekcije u zatvorenoj sredini,stoljećima bez dodira sa psima drugačijeg tipa. Surova priroda ga je napravila čvrstim, grubim, borbenim, odličnim čuvarom koji ne bježi ni pred čoporom vukova, ni pred medvjedom. Šarplaninac je pas koji bez greške obavlja svoj dio posla u čuvanju stada i imovine svog gospodara. Visok stupanj inteligencije mu omogućava da bude samostalan.
Početkom uzgoja ovih pasa u urbanoj sredini, stvoren je pas koji se u odreĐenoj mjeri razlikuje od izvornih pasa po građi i boji. Izvorni pas je viši od urbanog, najčešće je nadgrađen, nešto kraće, ali i gušće i grublje dlake, otvorenijih kutova zadnjih nogu. Dosta je pokretljiviji od svog urbanog brata. Na Šarplanini se mogu susresti psi svih boja sa maskom ili bez, od gotovo bijele, preko boje meda, pšenice, svih nijansi žute ili sive do tamne, gotovo crne boje. Odgajivači u gradovima forsiraju pse sive boje, svjetlije ili tamnije. Za boju Šarplaninca je jako važno naglasiti da su sve boje ravnopravne.KARAKTER: Šarplaninac je izuzetno uravnotežen i miran pas. Istovremeno je i vrlo dobroćudan i vrlo oštar, ali samo kada se za to ukaže potreba. Vrlo je hrabar, spreman da se suprotstavi i mnogo jačem protivniku da bi obranio svoga gospodara ili ono sto mu je povjereno na čuvanje čak i po cijenu života. Šarplaninac je čuvar po instinktu, nije mu potrebna nikakva dresura. Jedna od njegovih odlika je i da nikada ne laje bez razloga. Odan je svom gospodaru, a nepovjerljiv prema strancima. I kada, teška srca, prihvati gosta koji je pristigao, budno ce pratiti svaki njegov pokret. Odlikuje se visokim stupnjem inteligencije. Dosta je tvrdoglav i dominantan pas i od njega ne treba očekivati izvođenje cirkuskih vještina ili neprikosnovenu poslušnost u okviru dresure. Pogrešno je mišljenje da je Šarplaninac glup pas jer se jako teško dresira. On je samo pas koji misli svojom glavom i većinu stvari radi po instinktu. On će savršeno dobro shvatiti što se od njega traži, ali to neće uraditi ako ne smatra da je potrebno. Ono sto jednom nauči pamti cijelog života. Štene je potrebno početi odgajati u startu, zato sto se tada napravljene greške jako teško ispravljaju a loše navike teško iskorjenjuju.

Šarplaninac je skroman pas u pogledu ishrane - jede malo usporedbi sa svojom veličinom. Nije probirljiv što ne znači da ga ne treba hraniti kvalitetno, pogotovo u vrijeme razvoja. Jednom propušteno u periodu razvoja nikada se više ne može nadoknaditi. U ishranu psa je potrebno uključiti i vitamine. Štene, a kasnije i odraslog psa, je potrebno redovno (na svakih par mjeseci) tretirati preparatima protiv crijevnih parazita (bez obzira što u njegovoj stolici parazite ne zapažate), i redovno cijepljeni protiv zaraznih bolesti i bjesnila. Što se smještaja tiče idealno bi bilo držati ga u većem ograđenom prostoru, ili mu bar pružiti dovoljno kretanja. Za njega je život na lancu pravo mučenje, pa je potrebno osigurati mu prostran boks sa kučicom (krov treba da bude ravan ili sa blagim padom), koju ce koristiti kao osmatračnicu. Visina ograde boksa ne bi smela biti ispod 2 metra, osim ako boks nije pokriven. Kučicu možete napraviti od drveta, pri tom vodeći računa da pod bude odignut od zemlje. Ako je u pitanju ženka koja ce se šteniti kučica bi trebalo biti nešto prostranija u zavisnosti od veličine kuje. Prevelika kučica, bez obzira da li je u pitanju pas ili kuja, je velika greška jer pas nije u stanju da toplotom svog tijela zagrije prostor oko sebe. Iako Šarplanincu krzno sa jakom poddlakom omogućava da mu ni velika hladnoća ne smeta, poželjno je zimi, pogotovo ako su jaci mrazevi, na vrata kučice staviti neki zastor, a unutra se može ubaciti slama. Ako imate kuju koja treba da se šteni onda su slama i zastor obavezni. Pri određivanju mjesta za boks, odnosno, kučicu, imajte na umu da, ako bi mogao da bira, Šarplaninac bi izabrao prostor sa koga može da ima uvid na cijelo dvorište, imanje u kom živi. Nemojte ga nikad staviti daleko od kuće, i izvan zbivanja. Iako je veliki pas, može se držati i u stanu, mada mu to može predstavljati mučenje ako mu se ne osigura dovoljno kretanja i mjesto gdje će moći da se skloni kad on to želi. U ovom slučaju mali problem može predstavljati netrpeljivost i nepovjerljivost prema stranim licima.
Šarplaninac je pas koji jako drži do osobne higijene. Štene se lako nauci čistoći, a odrastao pas obavlja potrebe prilikom šetnje ili sto dalje od mjesta gdje boravi i spava.

Njegovo krzno ne zahtjeva često četkanje, osim u vrijeme linjanja kada je potrebno odstraniti poddlaku da se ne bi zamrsila. Trebalo bi izbjegavati kupanje češće od jednom godišnje, a i tada to uraditi samo ako je bas potrebno. Gusta dlaka i poddlaka ga izvanredno štite od hladnoće tako da ne bi trebalo da vas iznenadi kada vam u zimsko jutro u dvorištu osvane krzneno klupko sa nekoliko centimetara snijega na njemu. Snijeg je nešto sto Šarplaninac najviše voli, i ono zbog čega ce vam biti zahvalan je da mu pružite priliku da se istrći u dubokom snijegu.

Ono na što bi trebalo paziti pri smještaju i držanju Šarplaninca je da je osjetljiv na vlagu. Smetaju mu vrućine, pa će spas potražiti u rijeci (ako ste u šetnji) ili u iskopavanju rupe u zemlji
[Vrh] Go down
Korisnički profil
doby_rott
Chihuahua
Chihuahua
avatar


PostajNaslov: Re: Sarplaninac   sub svi 09, 2009 4:07 am

JUGOSLOVENSKI OVČARSKI PAS-ŠARPLANINAC [FCI No. 41]
Originalni naziv pasmine: JUGOSLOVENSKI OVČARSKI PAS-ŠARPLANINAC
Zemlja porekla: MAKEDONIJA/JUGOSLAVIJA
Sekcija: 2

POVIJEST:
Šarplaninski ovčarski pas je jugoslovenski pas koji se uzgaja od davnina u svim jugoistočnim planinskim područjima Jugoslavije. Najbrojniji bio je na području Šarplanine, po kojoj i nosi ime, a sada se uzgaja u čitavoj Jugoslaviji. Ova pasmina je registrirana kod FCI 1939. godine pod brojem 41 i imenom ilirski ovčar. Godine 1957. na prijedlog JKS, FCI je usvojio izmjenu imena ilirski ovčar u Jugoslovenski ovčarski pas - šarplaninac. Porijeklo šarplaninca može se samo nagađati. Vjerovatno je u jednom ili više navrata u migracijama naroda iz Azije došao u Europu i na Balkanskom području, zajedno sa stokom koju su ti narodi gonili. Zadržao se u osnovnom tipu samo u onim područjima, gdje je ovčarstvo ekstenzivnog tipa još uvijek zastupljeno u velikoj mjeri i gdje ovaj pas još i danas služi kao ovčar i branilac stada od divljih zvijeri.

OPČI IZGLED:
Snažan, dobro povezan pas, iznad srednjeg rasta, u cijelini skladne građe. Prekriven je dugom, gustom i dosta grubom dlakom, što daje utisak zbijene građe tijela. Snažne konstitucije, mirnog temperamenta, dobroćudan ali vrlo oštar pas. Odan svom gospodaru i nepodmitljiv.

VISINA:
Visina grebena mužjaka iznosi prosječno 62 cm, a kuje prosječno 58 cm. Poželjni su viši psi. Psi ispod 56 cm i kuje ispod 54 cm isključuju se od pozitivne ocjene. Prosječna težina odraslog psa u radnoj kondiciji iznosi 35-45 kg, a kuje 30-40 kg.

DUŽINA:
Trup nešto duži od visine grebena (u mužjaka za 8-10 % a u kuja za 10-12% visine grebena).

GLAVA

OPIS:
Glava je razmjerena veličini tijela i iznosi oko 25 cm (ili oko 40% visine grebena). Lubanjski dio glave je nešto duži od njuške i čini u prosjeku 58%, odnosno 42% ukupne dužine glave. U kuje je njuška nešto duža (57%:43%). Gledana iz profila, linija čela je blago ispupćena, a njuška ravna, međusobno obje linije su blago konvergentne.

LUBANJA:
Čelo (lubanjski dio glave) je suho, široko, srednja čeona linija izražena, gledano odozgo i sa strane čelo blago ispupčeno i zaobljeno. Očni lukovi slabo izraženi. Potiljačno ispupčenje nije izraženo.

STOP:
Prelaz između lubanjskog i osobnog dijela glave slabo je izražen.

NJUŠKA:
Kraća od lubanjskog dijela, u osnovi široka i duboka, postepeno se i blago sužava prema vrhu. Nosnik je prav i širok. Profil donje vilice iz kosog luka prelazi u ravnu liniju, koja je divergentna sa linijom nosnika.

NOS:
Širok i crno pigmentiran.

USNE:
Srednje debljine, priljubljene, a gornja neznatno prelazi donju. Uglovi usana zatvoreni, bez labrnje.

ZUBALO:
Škarasto i potpuno.

OČI:
Bademastog oblika, ni buljave, ni upale, tamno ili svijetlije kestenjaste boje, smirenog su ali prodornog i neustrašivog izraza. Očni kapci, kao i sve vidljive sluzokože, crno su pigmentirani.

UŠI:
Usađene u visini zamišljene linije koja spaja vrh nosa i unutrašnji očni ugao, ili su neznatno niže usađene, oborene i uz glavu nošene, u obliku slova ,V", srednje duge i dopiru do unutrašnjeg očnog ugla iste strane, prekrivene kratkom, gustom dlakom.

VRAT

PROFIL:
Gornja profilna linija vrata u gornjem dijelu vrata je blago ispupčena ili ravna, a donja je ravna. Vrat je srednje dug. Zbog guste dlake izgleda kraći, dubok, širok i mišićav, sa glavom i trupom dobro povezana i bez naglih prijelaza. Vrat je blago uzdignut u odnosu na liniju leđa. Koža je pripijena - bez pdgušnjaka (fanona). Dlaka je gusta, duga i oštra, na prelazu glave u vrat obrazuje izrazitu ogrlicu, što prividno povećava širinu i dubinu ovog dijela glave.

TIP

IZGLED U CIJELINI:
Gornja linija trupa je ravna ili se blago spušta od grebena prema sapima. Kod pasa uzgoojenih u planinama tolerira se i neznatna nadgrađenost, iako ona nije poželjna. Trup je nešto duži od visine.

GREBEN:
Blago izražen i širok. Povezanost vrata i grebena čvrsta, a prijelaz blag.

LEĐA:
Prava i široka, ne suviše duga. Slabinski dio kraći, širok i mišićav.

SAPI:
Srednje duge, koso unatrag položene, široke i dobro obrasle mišićima.

GRUDNI KOŠ:
Grudi su duboke, a njihova donja ivica dopire najmanje do lakta, srednje su duge, sa blago zaobljenim rebrima. Prsa su široka i mišićava. Obujam grudnog koša treba da je najmanje 20% veći od visine grebena.

TRBUH:
Pribran, mišićav. Donja linija trbuha blago se penje prema zadnjem dijelu. Slabine relativno kratke i naznačenih prijelaza.

REP:
Dug i dopire najmanje do skočnog zgloba. Linija sapi nastavlja se gornjom linijom repa bez naglih prijelaza. Rep je u osnovi snažan i postepeno se stanjuje prema vrhu. Odlakan je gustom i na donjem dijelu dugom dlakom, koja ga čini kitnjastim. Rep je sabljast, u akciji više u afektu iznad leđne linije, podignut i u luku povijen.

PREDNJE NOGE

IZGLED:
Promatrano u cijelini, prednje noge su pravilnih stavova, skladne u odnosu na
trup, a visina lakta iznosi oko 55% visine grebena. Pojedini dijelovi prednjih nogu u skladnim su odnosima jedan prema drugom i, sa trupom promatrani, u cijelini.

PLEĆKA:
Dovoljno duga i široka, dobro je povezana sa grudnim košem, blago je ukošena i sa horizontalom zaklapa ugao od 65 stepeni. Nadlaktica mišićava, od plećki položenija, zaklapa ugao sa horizontalom oko 55 stepeni. Lakatni ugao (između nadlaktice i podlaktice) iznosi oko 145 stepeni. Lakat širok, pravilno postavljen, neznatno udaljen od grudnog koša.

PODLAKTICA:
Okomita, snažnih kostiju, mišićava, duga i na zadnjoj strani ukrašena dugom dlakom - zastavicama. Zglob šaplja širok, dubok, sa blago izraženim prijelazima.

DOŠAPLJE:
Blago ukošeno, snažno i široko.

ŠAPE:
Snažne, izbočenih čvrsto pripijenih prstiju, kašikastog oblika. Nokti tamno pigmentirani, čvrsti, jagodice i tabani tamno do crno pigmentirani, čvrsti ali elastični.

ZADNJE NOGE

IZGLED:
Stavovi zadnjih nogu gledani od pozadi pravilni i nešto širi od prednjih nogu. Gledano sa strane stavovi su također pravilni a uglovi dovoljno zatvoreni. Butina je mišićava, snažno zaobljene muskulature, koso položena i zaklapa sa horizontalom sličan ugao kao i plećka. Kolleni ugao je nešto otvoreniji od ramenog (iznosi oko 125 stepeni). Koljeno čvrsto i široko. Potkoljenica koso postavljena, snažna, sa dovoljno dubokom muskulaturom i sa izrazitim zastavicama.

SKOČNI ZGLOB:
Širok je i dosta otvoren (ugao oko 130 stepeni).

ZADNJE DOŠAPLJE:
Snažno, nešto strmije od prednjeg, čaporci se rijetko sreću, a treba ih uklanjati.

HOD:
Kratak izdašan, dug i lak. Najradije se kreće u srednje dugom ali visokom kasu. U galopu je nešto teži, ali sa dugim i izdašnim skokovima.

KOŽA:
Srednje debela, elastična, uz tijelo i pojedine dijelove dobro pripijena, bez nabora. Sve vidljive sluzokože crno ili tamno pigmentirane.

DLAKA:
Glava, uši i prednji dijelovi nogu, obrasli su kratkom dlakom. Vrat, trup, kao i zadnji dijelovi ekstremiteta i rep pokriveni su dugom, nešto grubljom i skoro pravom dlakom. Ispod duge dlake nalazi se kraća, finija, vrlo gusta i obilna podlaka. Dužina dlake na grebenu iznosi 10-12 cm, a ne smije da bude kraća od 7 cm.

BOJA:
Pas je jednobojan. Dozvoljene su sve nijanse boja od bijelog do tamnomrkog, skoro crnog. Najpoželjnija je sivo i tamnosiva boja. Šarenilo nije dozvoljeno. Kod pigmentiranih pasa dozvoljene su ali nepoželjne male bijele oznake - bijele na prsima i prstima. Kod svih pigmentiranih pasa osnovna boja najviše je izražena na gornjim dijelovima glave, vrata i trupa. U donjim dijelovima boja (pigment) postepeno slabi i prelazi u donjim dijelovima nogu u svijetliji (prljavo sivi, odnosno žućkasti) pigment. Ovi prelazi u svijetlije boje ne smiju da budu izvučeni i da daju utisak šarenila.

TEŽINA:
Težina mužjaka u radnoj kondiciji treba da iznosi 35-45 kg a kuja oko 30-40 kg.

MANE

LAKŠE:
Nedovoljno izražena širina lubanjskog dijela glave, nešto duži osobni dio glave, slabije razvijene čeljusti, nedovoljno izražena širina i dubina grudi, pljosnata ili suviše zaobljena rebra. Manje izraženi nepravilni stavovi nogu, nešto kraća dlaka (pri čemu su ipak, zastavice dobro izražene) bijele oznake na prsima i šapama, malo skraćeni rep, zečje šape kao i ostale lakše tijelesne mane.

TEŽE:
Preduga (šiljasta) njuška, jako izražen stop, visoko usađene i nedovoljno preklopljene uši, klještasto zubalo, sedlasta leđa, nošenje repa u stranu, limfatična konstitucija, kao i sve teže tijelesne mane.

DISKVALIFIKACIJA:
Nedostatak premolara, velika nerazmjera dužine i visine, nedovoljna visina grebena, nedovoljna dužina dlake (ispod 7 cm), pojava šarenila, tigravost, depigmentacija vidljivih sluzokoža, i očiju, degenerativne pojave (brahignatia ili prognatija, izraziti O i X stavovi nogu, urođeno kratak rep ili bezrepost, jako ulegnuta leđa i druge degenerativne pojave.
[Vrh] Go down
Korisnički profil
nik3_th3_b3st
Admin
avatar


PostajNaslov: Re: Sarplaninac   ned svi 10, 2009 1:31 pm

Svaka čast!!! cheers
[Vrh] Go down
Korisnički profil
doby_rott
Chihuahua
Chihuahua
avatar


PostajNaslov: Re: Sarplaninac   ned svi 10, 2009 2:28 pm

thanks
[Vrh] Go down
Korisnički profil
BadGirl
Admin
avatar


PostajNaslov: Re: Sarplaninac   pon svi 11, 2009 4:10 am

meni su oni baš najs
[Vrh] Go down
Korisnički profil
nik3_th3_b3st
Admin
avatar


PostajNaslov: Re: Sarplaninac   pon svi 11, 2009 11:38 am

I meni... Ove zime kad sam bila na skijanju, jedan se nije odvajao od nas... Bio je baš cute, šteta što ga nisam povela sa sobom, hehe!!! I love you
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Sponsored content
PostajNaslov: Re: Sarplaninac   

[Vrh] Go down
 
Sarplaninac
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
We love dogs and dogs love us :: Vrste pasa :: Grupa 2-
Forum(o)Bir: